dijous, 25 d’abril de 2013

Algunes dades econòmiques sobre Catalunya i la resta d'Espanya

Deixo un fragment d'un article sobre economia publicat a libremercado i alguns cuadres referents als pressupostos generals de l'estat més recents. Potser caldria revisar-los i reflexionar una mica sobre el suposat expoli fiscal que pateix Catalunya, la prova del qual són unes balances fiscals de l'any 2005 comentades a TV3 que, com sempre, va amagar part de la veritat: no eren les úniques balances, n'hi havia d'altres que no dibuixaven un dèficit tan brutal.

Vagi endavant que això no és pas una defensa dels pressupostos del govern de Rajoy: com sempre, destinen milions d'euros a mantenir la casta política parasitària i a una familia reial estèril i inútil. Des d'aqui condemnem el PP i la resta de partits burgesos, així com aquesta democràcia de pa sucat amb oli que ens subjecta amb cadenes decorades amb flors perfumades (flors que, per sort, s'estan podrint i estan deixant al descobert l'autèntica substància de la democràcia liberal i representativa: l'esclavatge dels humils als designis del capital).

En fi, des d'aquí fem una crida a tots els catalans, que reflexionin i pensin per si mateixos. Si volen seguir sostenint les tesis independentistas, estan en el seu dret. Els segueixo considerant conciutadans i germans meus. Però crec que és necessari que tots els espanyols honrats i treballadors ens unim contra els autèntics enemic: el capitalisme, el materialisme i la casta política.


"Por último, la ausencia de maltrato por parte del Estado a Cataluña se manifiesta claramente en los datos de financiación territorial. Cataluña recaudó 27.000 millones de euros en concepto de IRPF, IVA e Impuestos Especiales en el ejercicio 2011 y recibió casi 15.800, el 60% del total, según datos oficiales de Hacienda. Por el contrario, de los 66.000 millones de euros que se recaudaron en Madrid, la comunidad tan sólo percibió 11.474 millones mediante transferencias estatales, es decir, apenas el 17,6% de todo lo recaudado.
En términos relativos, esto significa que la Generalidad recibió en el reparto autonómico casi cuatro veces más que el Gobierno madrileño -60% frente al 17% recaudado-. En términos absolutos, Cataluña ingresó 4.300 millones de euros más que Madrid, pese a que particulares y empresas madrileñas aportaron a las arcas públicas 2,4 veces más que los catalanes -en Madrid se recaudó un 144% más que en Cataluña-. Así pues, la auténtica maltratada por el sistema es Madrid, no Cataluña. Es la que más aporta y la que menos recibe, tal y como avanzó Libre Mercado."   (http://www.libremercado.com/2013-01-08/artur-mas-insiste-en-la-falacia-de-que-el-estado-maltrata-a-cataluna-1276478669/)
Distribución por CCAA del Fondo de Suficiencia Global previsto en el Proyecto de Presupuestos Generales del Estado de 2012 (cuadro: Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas):
(http://www.vozbcn.com/2012/04/03/108231/primeros-presupuestos-de-rajoy/)Distribución por CCAA de la inversión prevista en el Proyecto de Presupuestos Generales del Estado de 2012 (cuadro: Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas):

5 comentaris:

 1. Aviam. Ja en començo a estar fart d'aquest particular dia de la marmota. Creus que Madrid hauria pogut créixer com ho ha fet rebent tan sols un 13% del què aporta, segons el que diu l'article? Apa va! El que passa és que aquests senyors de l'article comparen peres amb pomes. Si vols saber sobre balances fiscals, mira't l'article de Germà Bel al País o directament els càlculs de l'Estat i la Generalitat. Les balances fiscals són pràctica habitual arreu del món i Madrid pràcticament no aporta a la resta de l'estat (segons flux monetari, que és el que compta) mentre que Catalunya sí que ho fa. I ja està. Tots els contra-arguments que he trobat fins ara, com aquest que presentes, són simplement pràctiques de sofisme. Accepteu-ho d'una vegada. Ens roben, a tu i a mi. I tan sols per viure a Catalunya.

  ResponElimina
  Respostes
  1. En primer lloc, és curiós que només comptin, de entre totes les balances fiscals, les úniques que perjudiquen clarament a Catalunya. I els únics informes que tenen validesa són els presentats i acceptats per la Generalitat.

   No ens enganyareu: de dades n'hi ha moltes, i cal tenir-les totes en compte.

   D'altra banda, Madrid ha crescut molt gràcies a Catalunya, però també a Madrid mateix, a Balears i València. I Catalunyta també s'ha beneficiat de fons de liquidesa, i d'inversions de foment, i de les subvenciones europees que Madrid hi destina, i de diners públics quan el sector e l'automòbil català va entrar en crisi, i per pagar les pensions de l'any passat, que els catalans vam cotitzar menys del que vam rebre en pensions....

   Aquí ens roben, si. Però no els espanyols. Ens roben els polítics i els bans. Tant els d'aqui com els de Madrid.

   Elimina
  2. Anem a pams. És indiferent a qui afavoreixen els informes a l'hora de valorar la seva validesa. El que és rellevant és si estan ben fets i si responen a preguntes rellevants. I en aquest aspecte està clar: tant la metodologia usada per la Generalitat com per l'Estat està reconeguda internacionalment. I si la balança fiscal per flux-monetari és més rellevant que la de flux-benfici no és degut a que sigui millor o pitjor (o major o menor!), sinó perquè mesura una magnitud més rellevant.

   Per altra banda, els estudis que presenten tu ni segueixen metodologies reconegudes per actors internacionals de renom ni han passat per cap filtre acadèmic (aka publicar-ho en revistes peer-reviewed). I al tanto! No estic dient que les dades que presentes no siguin correctes, sinó que l'anàlisi és incorrecte. Un exemple d'això és l'afirmació de que l'Estat ha gastat més en la SS a Catalunya del que s'ha recaptat al Principat per l'any 2011. Efectivament, però això no és una mostra de "bona voluntat", "diàleg" o "estima" del Govern espanyol, sinó degut a l'alt dèficit espanyol l'any 2011. De fet, si mires el saldo de la SS a cada CCAA veuràs que totes tenen superàvit! És més, de fet si les compares veuràs clarament com Catalunya és dels qui ha fet menys dèficit. Per tant, comparativament Catalunya aporta molt més per persona a la SS que altres CCAA. I això s'aplica igual per la resta de actuacions de l'Estat a Catalunya. Òbviament l'Estat es gasta diners a Catalunya. Només faltaria que no ho fes. La pregunta rellevant és si ho fa més o menys que altres territoris de l'Estat ja que estant en un Estat democràtic, les actuacions dels Estats han d'estar subjectes a principis d'equitat i no d'arbitrarietat.

   És completament legítim defensar a una Catalunya dins Espanya. Faltaria més! Ara bé, el que on és acceptable és fer-ho manipulant dades i mentint.

   Saluts!

   Elimina
 2. Però és que no pots analitzar què passaria sense dèficit públic...perquè hi ha dèficit públic.

  I el que és just és que Catalunya aporti més que d'altres regions més pobres, igual que és just que un ciutadà ric aporti més que un pobre, o que Barcelona aporti més que Lleida a la Generalitat. I més, tenint en compte que la legislació espanyola en determinades èpoques ha promogut el desenvolupament econòmic català!!

  ResponElimina
 3. Poso alguns exemples:
  segle XVIII amb la centralització estatal, Catalunya es recupera de la crisi econòmica que venia arrossegant des del segle XV.
  Segle XIX, amb les mesures proteccionistes, la burgesia catalana desenvolupa la seva indústria a costa de l'encariment dels productes i, per tant, de la pèrdua de nivell adquisitiu de tots els espanyols (inclosos els mateixos catalans).
  Segle XX, la legislació franquista permet un enorme enriquiment de la burgesia catalana i, per tant, un major desenvolupament industrial de Catalunya.

  No em cansaré de repetir-ho: els catalans hem d'estar units als nostres germans, és a dir, la resta d'espanyols, per lluitar contra els autèntics enemics: la gran burgesia, la banca (el capitalisme, en suma) i la casta política parasitària.

  ResponElimina